Anyagismeret

március 3rd, 2014 · by fenestra.hu · Uncategorized

 

Az üveg tulajdonságai


Az ember több, mint 7000 éve ismeri az üveget. Lakáskultúránkat és tágabb környezetünket ma már el sem t
udjuk képzelni e nélkül a természetes nyersanyagokból előállított, környezetbarát és újra hasznosítható anyag nélkül.Az üveg védelmet nyújt a hideg és a meleg ellen, elkülöníti a belső és a külső teret és be¬ereszti a nappali világosságot a helyiségekbe.

Az üvegipar az elmúlt évtizedekben egész sor kiváló minőségű üvegféleséget fejlesztett ki, amelyekkel a legkülönbözőbb követelményeket lehet kielégíteni. Ismertek például a toronyházak tükrösített üveghomlokzatai, a párizsi Louvre átlátszó üvegpiramis a vagy a lakóházak üveg télikertjei.

Üvegfajták, azok tulajdonságai és alkalmazási területei

Az egyrétegű üveget normál üvegtáblaként, pl. képkeretek¬be vagy tükrökhöz használják 2-8 mm, extrém esetekben 8-19 mm vastagságban.

A normál floatüveg a biztonsági követelményeket csak csekély mértékben elégíti ki, töréskor éles szilánkokra esik szét. Egyrétegű üveget különféleképpen színezett üvegmasszából is készítenek.

A katedrálüveg – amely hengerléssel készül – korlátozza az átláthatóságot, ugyanakkor jól átereszti a fényt.

Az átláthatóság csökkentésének mértéke szerint négy osztályt különböztetünk meg (I. osztály: az üveg mögött 30 cm-re lévő tárgyak jól felismerhetők; V. osztály: 30 cm távolságban már semmi sem ismerhető fel). A katedrálüveg felületi mintázata miatt szórja és töri a fényt. Ha egymás mellé vagy fölé több ilyen mintás üveget kívánunk beépíteni, rendeléskor tartsuk szem előtt a kívánt illeszkedő mintázatot.

Néhány példa a katedrálüveg felületi mintázatára:

  • szabálytalanul szemcsés,
  • hosszirányban bordás,
  • geometrikus,
  • virágmintás díszítőelemekkel borított,
  • különböző méretben pettyezett.

Bővebben…

Leave a Reply